Huiswerkkast ( Homework rack )

De Huiswerkkast is een simpel hulpmiddel om je te helpen je schooltas goed in te pakken. Als jij moeite hebt met elke dag de juiste boeken mee naar school te nemen, kun je baat hebben bij de Huiswerkkast.

Materiaal: MDF, 12mm dik. Bij elkaar wordt het een stevig gewicht, maar omdat het uit delen bestaat, is het toch goed te verplaatsen.

Op de foto zie je de 4 delen. Als je ze zo op elkaar plaatst, krijg je 9 vakken.

Je hebt nodig:

- 10 planken van 157 cm bij 30 cm ( liggers )

- 54 plankjes van 30 cm bij 6 cm ( staanders )

- houtlijm ( D3 werkt erg fijn en droogt onzichtbaar op )

- Kosten MDF ( 12mm, op maat gezaagd ) en lijm zo'n 100 euro

- lijmklemmen, hoe meer hoe beter, maar minimaal toch wel 4 stuks. Mogen ook kleintjes zijn omdat je de "staanders" en "liggers" per deel laag voor laag samenbrengt

 

Bouwwijze
Je ziet op de foto dat de bovenste en de onderste delen gelijk zijn. Ik ging als volgt te werk: ik lijmde de 1e laag van 6 staanders op een ligger. ( De ruimte tussen de staanders hield ik op 30 cm. Dan wordt het laatste vak wat kleiner dan 30, maar dat valt niet op zolang je zorgt dat alle kleinere vakken aan de dezelfde zijde van de kast komen. ( Om zeker te weten dat je goed uitkomt, leg je eerst de staanders los op de juiste afstand van elkaar. ) Verder gebruikte ik een losse ligger die ik ongelijmd boven op de staanders legde om met zo min mogelijk lijmklemmen zoveel mogelijk staanders vast te drukken.) Na een paar uren klemmen, maakte ik een 2e zelfde combinatie van ligger en staanders. Als die lijm ook weer was uitgehard, lijmde ik beide stukken op een 3e ligger die er tussen kwam. ( Zie foto ) Dan vorm je zo de boven- en onderkant.

De 2e laag, die op de onderlaag komt, maak je van 2 ligger/staanderscombinaties die hierboven zijn beschreven. De 3e ligger laat je dan weg.

De 3e laag maak je op dezelfde manier als de 2e, alleen komt er als laatste nog een "losse" rij staanders op. Dit deel is het minst stevig omdat aan 2 zijden staanders zitten die kunnen afbreken als je bij het plaatsen niet voorzichtig te werk gaat. ( Vooral opletten bij deuren en trappen dat die niet achter de staanders blijven haken )

Het gewicht van de delen, aangevuld met boeken enzo , houdt ze netjes op elkaar. Die hoeven onderling niet meer gelijmd te worden.

De meeste tijd gaat zitten in het laten harden van de lijm. Als je de beschikking hebt over tientallen klemmen en meters ruimte, kun je alles in 1 keer maken en staat de kast in 1 ochtend in elkaar.

De ruimte in de schappen is 6 bij 30 bij 30 cm, voldoende voor mappen enzo.


Werkwijze

De kast bestaat uit 5 kolommen die de schooldagen voorstellen, te beginnen met maandag. Op elke kolom wordt het rooster van die dag geplakt m.b.v. etiketjes met de namen van de vakken erop. De volgorde van de vakken komt dus exact overeen met het lesrooster en als er een blijvende roosterwijziging is, wordt de Huiswerkkast daarop aangepast.

De leerling maakt na school eerst het huiswerk dat die dag is opgegeven en legt daarna de spullen in de huiswerkkast in het schap dat hij/zij de volgende keer dat schoolvak weer heeft ( volgens het rooster aangegeven via plakkertjes op de huiswerkkast. De roze plakbandjes op de foto hierboven geven de vrije uren aan. ). Als alles is uitgepakt, vult hij/zij de schooltas door de spullen uit de rij schappen van de volgende dag in te pakken. Het 9e schap is voor eventueel werkstukjes of papieren die mee moeten naar school. Valt normaal gesproken buiten het schoolrooster.

Op deze manier hebben ze ( meestal ) hun huiswerk op tijd af en de spullen in orde. Je begrijpt dat zo'n systeem staat of valt met de leerling die ermee werkt en dat het niet zaligmakend is.

Als je nog vragen hebt, laat het me gerust weten. ( jeevee58@hotmail.com )

Met vriendelijke groet,

Jan Verest

Terug naar home